JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROJEKTU “ZIMSKE PRIČE” Gabriele Vasić

O projektu “ZIMSKE PRIČE”

Gabriela Vasić u septembru 2011., na jednoj ulici, na Dorćolu, pokraj kontejnera pronalazi porodičnu opremu za skijanje, koja je još uvek u potencijalnoj funkciji, ali su je prethodni vlasnici odbacili kao nepotrebnu ili zastarelu. Modni trendovi u industriji sporta su se takođe promenili i nekadašnji modeli ski opreme, nisu više aktuelni. Umetnica prisvaja odbačene predmete sa ulice, i ovi ostaci popularne kulture postaju predmet za evokaciju uspomena na nekadašnja iskustva i socijalni status. Sa nađenom opremom, u toku februaru, izvodi simulaciju zimovanja u parkiću na Opštini Stari Grad, nadomak Galerije ALT. Osim fotografija sa terena i razgovora u galeriji, autorka ovim projektom želi da inicira  dijalog sa širom društvenom zajednicom, i da istražujući najinspirativnije priče zaljubljenika u zimu i zimske sportove, zapravo suoči lična iskustva učesnika projekta i kolektivne kulturne kodove epohe koja je za nama. Istražujući i pokazujući potkulturne specifičnosti različitih generacija građana, pokušaće kroz dijalog sa učesnicima projekta da potraži odgovore na mnoga društvena, ekonomska i politička pitanja koje ovaj projekat pokreće.

Konkurs za najinspirativnije zimske priče i fotografije!

Vizuelna umetnica Gabriela Vasić iz Beograda, poslednjeg dana ove duge zime (20.3.2012.), organizovaće okupljanje u prostoru Galerije ALT, vidu multidisciplinarnog događaja u kojem možete učestvovati i vi!

Od 27.2. do 15.3. 2012. autorka će skupljati najinspirativnije priče i fotografije sa zimovanja i u okviru svoje izložbe će ih predstaviti javnosti. Poziv je otvoren za sve entuzijaste i zaljubljenike zime i zimskih sportova.

Ako želite da učestvujete na konkrus za najinspirativnije zimske priče i fotografije, pošaljite 1 do 3 svojih autentičnih fotografija u digitalnom format /600×800 dpi.Vi ne mora da budete autor fotografije i ne mora da budeti vi na njima, bitno je da vaša fotografija “Priča Priču”! Sadržaj može biti turističkog ili spomenarskog ili dokumentarnog karaktera. Format teksta je 500 reči, a format fotografija je 600×800 dpi. Odabrane fotografije i priče, umetnica će, odštampati i izložiti u okviru svoje izložbe ili će odabrani materijal i autore predstaviti na FB strani Galerije ALT. Ukoliko se pojave uslovi, autorka će sav materijal odštampati u obliku knjige.

Svoje radove možete slati na mail: gabriela.vasic@gmail.com, ili postovati putem bloga: https://gabrielavasic.wordpress.com/.  Poslati do 2 priče i do 3 fotografije. Odabrani autori će biti naknadno kontaktirani. Ukoliko želite uživo da pripovedate svoje zimske priče, a ne želite da pišete, javite se na mail.

Ukoliko želite da podelite sa nama svoje dogodovštine sa zimovanja i da se družimo u Galeriji ALT, slobodno se prijavite. Poziv je otvoren za sve!

4 thoughts on “JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROJEKTU “ZIMSKE PRIČE” Gabriele Vasić

 1. Pahulje bele plešu u letu dok ćutke klize dole s visine,
  pa se zavrte u piruetu k’o prave nebeske balerine.
  Od snežnog plašta sve je već belo ali se one još nebom roje,
  u snenom ritmu tiho al’ smelo dodaju svetu još bele boje.
  Hoce l’ ovako padati slepo dok ne obele celu planetu?
  Ne znam ali bi baš bilo lepo živeti u tom skroz belom svetu.
  Pošto mi nije zima ni malo jer mi rukavice ruke greju
  i glavu čuva kapa sa šalom, samo nek’ plešu i neka veju!

 2. Nadam se da neće biti neumesno ako za ovu priliku priložim pesmu moje 9-to godišnje ćerke bliznakinje Hane (njena sestra je Julija). Hana je primetila da joj ide od ruke pisanje pesama, mi je bezrezervno podržavamo u tome, a dal ima dara, procenite sami.

  SNEŽNA PESMA
  Sankam se niz breg,
  a pokrio ga je sneg.
  Valjam se po snegu,
  i sa kucama jurim,
  a onda kući na čaj žurim.
  Pišem pesmu i pijem čaj,
  ovoj se pesmi bliži kraj.
  Mazim Jucu dok spava,
  jer, boli je glava.

  Hana Filipović, februar 2012.

  • Draga Ljubice,

   divna pesma, hvala puno i pozdravite Hanu. Ona je nesumnjivo darovita i bice mi drago da ucestvuje na mojoj izlozbi. Mozda imate i neku fotku sa njom sa nekog zimovanja iz vrtica ili sl? 20. marta dodjite na izlozbu! Mozete se prijaviti da pratite moj blog-sajt pa cete dobiti obavestenje o ovoj i drugim programima Galerije ALT!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s